Promišljanja Ivana Rupčića o šahovnici

Najstariji poznati prikaz hrvatske šahovnice jest iz 1495., a sačuvan je na fresci na stropu jedne zgrade u austrijskom gradu Innsbrucku. (Jareb, Mario, Hrvatski nacionalni simboli, Hrvatski institut za povijest, Zagreb, 2010.)
Najstariji poznati prikaz hrvatske šahovnice jest iz 1495., a sačuvan je na fresci na stropu jedne zgrade u austrijskom gradu Innsbrucku.
(Jareb, Mario, Hrvatski nacionalni simboli, Hrvatski institut za povijest, Zagreb, 2010.)

Nisam povjesničar no smatram vrlinom i obavezom da kao hrvatski domoljub i Hrvat proučavam svoju povijest kao i povijest drugih naroda, jer smatram to intelektualnom crtom i općom kulturom.

Upravo takva razmišljanja smetaju strukturama upravljanja, jer kako u SFRJ intelektualci uopće nisu smjeli misliti i govoriti danas mainstream sve stavlja u ‘košare’ pa opet ne smiješ govoriti i misliti ako nisi kvalificiran za određeno područje što je opet isto kao u vremenu SFRJ, ali na drugu felu; a ja kao intelektualac i slobodan čovjek ipak volim razmišljati i govoriti, jer smatram razmišljanje plemenitim i najvećim Božjim darom, pa ono nas razlikuje od životinja kroz izražaj prije svega.

Pokojni prof. povijesti Josip Hrabar, Trogiranin koji je radio i živio u Našicama, a poslije u slobodnoj i nezavisnoj Republici Hrvatskoj živio je i umro baš u zagrebačkim Gajnicama, a nakon što je stradao ’71. kroz Hrvatsko proljeće, jer je razmišljao Hrvatsku, nije se usudio javno izražavati, no ispričao mi je davnih 80-ih priču koja je zatrta vidim do danas, a volio bih da ugleda svjetlo dana, jer ona je naša povijest, naša istina.

Hrvatska šahovnica pronađena je na brojnim skulpturama na području Mezopotamije iz vremena prije Krista odakle povijest dokazuje da su Hrvati došli na Jadransko more, uz šahovnicu je uvijek stajao neki natpis Krovat, Krohvi, Krho i slično što dokazuje starost Hrvatskog imena.
Šahovnica je označavala kroz poganska vjerovanja svjetlo i tamu – sunce i mjesec i bijela je bijelo-crna. Sunce i mjesec označavali su tada poganske bogove i poganska vjerovanja, a u vremenu mira je prevladavalo svjetlo dok u vremenu rata tama pa su tako nastajale ‘ kockice ‘ koje su obilježavale epohe koje govore već tada o borbi Hrvata za svoj nacionalni izražaj.

Dolaskom tih istih Hrvata na Jadran, naših davnih predaka u 7.st. i prihvaćanjem kršćanstva ‘prebacili’ smo šahovnicu kao i svi narodi kroz povijest koji su imali doticaje sa poganskim vjerovanjima.

Prebačena šahovnica u kršćanstvu je dobila dublji smisao, bijela polja su označavale upravu i misionare, a poslije isusovačke i franjevačke župe, jer narodi su se u to vrijeme identificirali sa religijom.
Iz toga proizlazi da je naš grb u modernoj današnjoj Hrvatskoj iskrivljen, jer grb je kroz povijest bio veći ili manji zavisno o prostorima, 3*3, 8*5, 4*4 i dr., jer prostor je označavao isusovačke i franjevačke župe, a u miru je uvijek više isusovačkih župa radi mira u državi gdje je vlast stabilna dok su u ratu franjevci kao misionari odlazili na zaraćena područja kao humanisti i hospitalci te djelom i pismom zadržavali kršćansku riječ sto im je misija pa je i prvo polje tad bilo crvene boje, jer je bilo više franjevačkih župa.

E sad, koliko svi znamo, mi smo u miru, a naš grb počinje s crvenim poljem?

Kako jedan narod može gospodarski i kao društvo naprijed, ako mu povijest koja je učiteljica života nije i dan danas prikazana kroz svjetlo istine baš kao i bijelo polje na Hrvatskoj šahovnici.

hrvatski_nacionalni_simboli
Mario Jareb: Hrvatski nacionalni simboli
Tagged on: