Pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić i vojni analitičar Igor Tabak o vojnom roku

U emisiji “Točka na tjedan” na N1 televiziji gosti su bili pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić i vojni analitičar Igor Tabak, a govorili su o aktualnoj temi uvođenja obaveznog vojnog roka. U emisiji je prikazan i prilog u kojem su se na temu vojnog roka mogle čuti izjave predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministra financija Zdravka Marića te ministra obrane Damira Krstičevića.

pilicic na N1
Zoran Piličić i Igor Tabak

‘Vidjeli ste kako je bilo 1991.’

Hrvatska je 2007. zamrznula obavezni vojni rok, članica smo NATO-a. Znači li ova najava da se odustaje i profesionalne vojske i NATO kišobrana?

“Opća je tendencija tada bila da se vojska profesionalizira. Mi smo u ovih desetak godina dobro osposobili vojsku, ali u slučaju velike ugroze ili nečega, to je nedovoljno za obraniti državu. Vidjeli ste 1991., gardijske brigade su zaustavile prvi udar, ali pričuvni sastav je odradio najveći posao. Ovo je prvi korak, s nečim moramo krenuti”, objašnjava Piličić, no Tabak se nikako nije mogao složiti s usporedbom s vremenima Domovinskog rata.

“Trenutno u regiji nitko nema vojne snage kao 1991. Kad smo smrzavali vojni rok procjene su bile kao i danas – da je šansa za klasičnu agresiju gotovo nepostojeća. Ništa se nije promijenilo, nitko nije digao veliku vojsku, nisu se iskrcali. Od 2007. sigurnosna situacija nije krenula na lošije, u NATO samo savezu i u EU. Po sigurnosti smo narasli, a ne pali”, kazao je Tabak, a Piličić mu odgovorio da se od 2007. puno toga promijenilo, da mnoge zemlje ili vraćaju vojni rok ili o tome razmišljaju.

Bi li hrvatsko vraćanje vojnog roka izazvalo domino efekt da to učine i druge zemlje u regiji? Možda.

“Jako je teško reći, sigurno da sve zemlje u susjedstvu razmišljaju i prate kako se razvijaju sustavi drugih zemalja… Treba sve gledati na temeljima od prije 25 godina, kada je Hrvatska bila razoružana, a dolazila je agresija. Ministri su se često, kad je bila ušteda, kao na traci utrkivali tko će uštedjeti više. Ovo Ministarstvo neće biti takvo”, ustvrdio je Piličić.

 

Cjelovitu analizu možete pogledati klikom na video ispod, a ista počinje u 1:24:03 i završava u 1:50:50.