EU - novi izazovi
Ravnatelj Zaklade Konrad Adanauer, gospodin Michael Lange.

TRIBINA: EU – novi izazovi

Tribina EU – novi izazovi u organizaciji Mladeži HDZ-a Grada Zagreba održana je 22. ožujka 2017. u 18 sati. Samu tribinu posjetio je popriličan broj mladih ljudi među kojima se našao i dio naše mladeži PO Podsused- Vrapče predvođen predsjednicom Enom Plepelić.

Ravnatelj Zaklade Konrad Adanauer, gospodin Michael Lange izuzetno je dobro upućen u sve teme vezane uz EU. Objasnio je prisutnima niz događaja unutar EU, ali i aktualnu situaciju vezanu za izbore u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji.
Osvrnuo se na nove američke struje proizašle s novoizabranim predsjednikom Donaldom Trumpom, te što predstavlja Bijela knjiga predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera.

Nakon vrlo opširnog izlaganja gospodin Lange dao je mogućnost svima da postave pitanja, te davao odgovore uz vrlo opširna obrazloženja.

Ovakve su tribine, možemo sa sigurnošću tvrditi, odličan način povezivanja mladih oko zajedničkih tema i interesa. Vjerujemo i nadamo se da će ih u budućnosti biti još više.

Ena Plepelić
Michael Lange i Ena Plepelić

Konrad Adenauer (1876.-1967.)

Rođen je 1876.g. Imao je fascinantnu političku karijeru. 1917.g. izabran je za gradonačelnika Kölna, a nakon 1933. nacionalsocijalisti su ga smijenili i proganjali. U 73.godini Konrad Adenauer postao je 1949.god. prvi kancelar Savezne Republike Njemačke, a ponovno je biran 1953.,1957. i 1961.godine. Njegov doprinos obnovi poslijeratne Njemačke, jačanju demokracije i integracije Savezne Republike Njemačke u zajednicu slobodnih država od povijesne je važnosti. Njegovo ime također je usko povezano s europskim ujedinjenjem i njemačko-francuskim pomirenjem. Konrad Adenauer sudjelovao je u stvaranju Kršćansko-demokratske unije Njemačke (CDU) i znantno je utjecao na razvoj te stranke. Duhovni i politički korijeni te stranke nalaze se u kršćanskom i humanistički motiviranom otporu prema svakom obliku diktature, u kršćansko-socijalnoj etici i u liberalnoj tradiciji europskog prosvjetiteljstva. Vrijednosna načela i političke odluke koje su obilježile život i djelo Konrada Adenauera zadatak su i obveza za Zakladu koja nosi njegovo ime.

Zaklada Konrad Adenauer

Zaklada Konrad Adenauer zauzima se na nacionalnom i međunarodnom planu putem političke naobrazbe za mir, slobodu i pravednost. Naši inozemni uredi diljem svijeta provode više od 200 projekata u preko 120 zemalja. Konrad Adenauer i njegova načela za nas su nit vodilja, zadatak i obveza. Zaklada od 1964.g. nosi ime prvog saveznog kancelara; proizašla je iz „Društva za kršćansko-demokratsku naobrazbu“ koje je utemeljeno 1956.g. Učvršćivanje demokracije, promicanje europskog ujedinjenja, intenziviranje transatltantskih odnosa te razvojno-politička suradnja za nas su posebno važni.

Ured Zaklade Konrad Adenauer u Zagrebu podržava izgradnju i nadogradnju demokratskog društva i pravne države te socijalnog tržišnog gospodarstva. Konkretna težišta naših aktivnosti u Hrvatskoj su:

  • Dijalog s političkim strankama
  • Mediji i demokracija
  • Društvo i Europa – Europa u društvu
  • Lokalna zajednica i Europa
  • Gospodarska politika u ujedinjenoj Europi
  • Vrijednost i gospodarstvo
  • Politička komunikacija

„Mir i sloboda! To su osnove svake humane egzistencije. Bez mira i slobode nije moguć napredak naroda, nisu mogući ni sreća ni mir za čovječanstvo. Mir za pojedinca nije ostvariv bez mira u zajednici. A i mir bez slobode nije mir“.

Citat Konrada Adenauera iz 1952.g.

mhdz_pv
Naša mladež u prvim redovima.