Dan narcisa
Građani su svojim odazivom pokazali da su itekako senzibilizirani kada su u pitanju bolesni.

Dan narcisa

Povodom Dana narcisa, jučer, dana 25. ožujka 2017. godine u organizaciji Zajednice žena “Katarina Zrinski” Područnog odbora HDZ-a Podsused-Vrapče na tržnici u Gajnicama mogli ste kupiti stručak narcisa i na taj način pomoći aktivnosti Udruge Pogled iz novog kuta, a koje bude svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka.

Sudjelovanjem u ovoj javno zdravstvenoj manifestaciji je i naš Područni odbor HDZ Podsused-Vrapče postao dio šire manifestacije koja je jučer provedena diljem grada, ali i države. Stručci narcisa su vrlo brzo prodani što znači da je Dan narcisa i kod nas u Gajnicama uspio. Prikupljeni novac bit će doniran kako je prethodno i spomenuto Udruzi Pogled iz novog kuta.

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, 2014. godine u gradu Zagrebu zabilježeno je 639 novooboljelih žena, a u Republici Hrvatskoj 2644. Prema podacima o smrtnosti, u Zagrebu od raka dojke godišnje umre više od 200 (2014. godine 223), a u RH više od 1000 žena (2014. godine 1071). Ova maligna bolest češće se pojavljuje u žena starijih od pedeset godina, ali mogu oboljeti i znatno mlađe žene.

Cvijet narcis svojim buđenjem i cvjetanjem u proljeće simbolizira novi život i nadu u ozdravljenje oboljelih od raka, a njegovi mnogostruki oblici (oko 10 000 sorti) i gotovo toliko naziva cvjetova mogu se poistovjetiti s isto toliko oblika nade oboljelih. Cvijet narcis u konačnici predstavlja nadu za budućnost bez raka.

Zajednica žena ‘Katarina Zrinski’, Područni odbor HDZ Podsused-Vrapče i cvijet narcis

Posebne zasluge za organizaciju i provedbu same manifestacije na tržnici u Gajnicama pripadaju predsjednici Zajednice žena “Katarina Zrinski” našeg područnog odbora mr. sc. Mariji Dropuljić-Jujnović. Ovaj događaj je pokazao da je Područni odbor HDZ Podsused-Vrapče uz temeljne ogranke i mladež dobio još jednu organizaciju na koju će u budućnosti moći itekako računati.

U manifestaciji je sudjelovao i predsjednik PO HDZ Podsused-Vrapče gospodin Zoran Piličić, tu su bili još i podpredsjednici Aljoša Bosnar i Zdenko Jušić, predstavnici temeljnih ogranaka, istaknuti članovi te nezaobilazna mladež.