U srijedu, 8. studenog 2017. godine održana je premijera dokumentarnog filma “101. brigada HV-a”, redatelja stožernog brigadira Mire Andrića, zapovjednika 1. bojne 101. U 65 minuta prikazane su demokratske promjene u Republici Hrvatskoj, početak Domovinskog rata, obrana Zagreba i Susedgrada, te ratni put junačke 101. U filmu je sudjelovalo 66 sugovornika s preko stotinu intervjua.

Gosp. Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i današnji izaslanik premijera Andreja Plenkovića, ovom prilikom se zahvalio Stoprvoj na njenom doprinosu koji je dala u Domovinskom ratu, u teškoj prošlosti stvaranja Republike Hrvatske, ali i doprinosu za budućnost koji je dala kroz ovaj hvalevrijedni film. Naglasio je kako se tijekom cijelog filma, u očima branitelja, vidi optimizam koji moraju naći u sebi i danas te se suprostaviti problemima i depresijama, jer ako su mogli tih teških godina, onda moraju i danas.

Kao izlaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, gđe. Kolinde Grabar Kitarović, nazočio je predsjedničin posebni savjetnik za branitelje gosp. Ante Deur. Istaknuo je kako naša generacija mora biti sretna i ponosna što živi hrvatski san, san slobodne i samostalne domovine Hrvatske. Ovaj san su mnogi sanjali, a mi ga živimo.

O 101. brigadi ZNG-a/HV-a

“Legendarna postrojba Hrvatske vojske iz hrvatskog Domovinskog obrambenog rata, 101. brigada ZNG-a/HV-a osnovana je na području općine Susedgrad, 11. lipnja 1991. u uvjetima neposredne ratne opasnosti, kao jedna od prvih većih organiziranih vojnih pričuvnih postrojba grada Zagreba. Tijekom Domovinskog rata brigadu je snažilo 7225 pripadnika, od kojih trinaest pripadnica. Na oltar Domovine svoje živote položilo je 48 hrvatskih vitezova (od kojih su petorica iz 100. brigade ZNG-a/HV-a), jedan se vodi među nestalima, a 211 ih je ranjeno. Za junački čin njezinih pripadnika u Domovinskom ratu odlikovana je Odličjem RED NIKOLE ŠUBIĆA ZRINSKOG i dobitnica je brojnih povelja, priznanja i zahvala.” >>https://goo.gl/3dbKiF

 

 

(VIDEO) Dokumentarni film: 101. brigada HV-a