Zajednica žena “Katarina Zrinski” HDZ Podsused-Vrapče | Foto: ZŽKZHDZPV

Danas je u Gajnicama na tržnici od 8 do 10 sati humanitarnom akcijom obilježen Međunarodni dan narcisa. Naime, članice Zajednice žena “Katarina Zrinski” HDZ Podsused-Vrapče organizirale su dijeljenje stručaka narcisa i prikupljanje dobrovoljnih priloga u humanitarne svrhe.
Cvijet narcisa je u svijetu i kod nas poznat kao simbol nade za oboljele od raka, on je prvi i najotporniji proljetni cvijet. Simboličnim obilježavanjem Međunarodnog dana narcisa željelo se potaknuti na promišljanje o bolesti raka i potrebi preventivnih pregleda.

Podršku akciji došli su pružiti predsjednik i potpredsjednik Područnog odbora HDZ-a Podsused-Vrapče Zoran Piličić i Aljoša Bosnar, članovi Mladeži HDZ-a Podsused-Vrapče kao i brojni prijatelji i simpatizeri te građanke i građani Gajnica i okolnih kvartova.

Dan narcisa – povijest 

Ovim činom je i naš kvart postao dio akcije koja se provodi diljem zemlje i svijeta, a sve je počelo još 1957. godine u Torontu u Kanadi u organizaciji kanadskog udruženja za borbu protiv raka (Canadian Cancer Society). Nakon toga se obilježavanje Dana narcisa proširilo na cijelu Kanadu te među drugim organizacijama za rak u cijelom svijetu uključujući američko, irsko i australsko udruženje za borbu protiv raka.

Zahvaljujući Udruzi P.I.N.K. Life u suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom i Adria Media Zagreb-om te našoj Zajednici žena “Katarina Zrinski” HDZ Podsused-Vrapče obilježavanje Međunarodnog dana narcisa postalo je tradicionalno i kod nas u Gajnicama, Zagrebu i Hrvatskoj.