Hrvatska danas obilježava 23. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije (VRO) “Bljesak”. Prisjetimo se dana ponosa, branitelja i prvenstveno onih koji su tada dali živote za Hrvatsku. Ne smijemo zaboraviti ni tko je napao tada skoro goloruk hrvatski narod.

Okolnosti koje su dovele do vojno-redarstvene operacije

Budući da je srpska strana odbacivala sve mirovne ponude i planove, uključujući i plan Z-4 (siječanj 1995.) koji joj je davao najširu autonomiju, sporazumno rješenje bilo je sve manje izvjesno, a nazočnost mirovnih snaga išla je na ruku agresoru jer su one svojom nazočnošću zapravo štitile stanje postignuto nasilnim putem.
Hrvatska je bila suočena s prijetnjom zaleđivanja takva stanja, s mogućnošću da se okupirana područja u budućnosti sjedine sa Srbijom.

Povremeni pregovori davali su tek vrlo ograničene rezultate i mala poboljšanja; takve je naravi bilo i otvaranje autoceste preko Okučana u okviru tzv. gospodarskog sporazuma iz prosinca 1994.

Prestanak komunikacijske blokade pokazao se psihološki razornim za okupacijsku vlast pa su na autocesti zaredali incidenti kako bi se ona ponovno zatvorila. To je pokazalo da vodstvo pobunjenih Srba ne može prihvatiti niti postupnu reintegraciju.

(VIDEO) Operacija “BLJESAK”

Nepoštovanje sporazuma bilo je povod za vojno-redarstvenu akciju Bljesak 1. i 2. svibnja 1995., kojom je oslobođeno više od 500 km² teritorija u Posavini i zapadnoj Slavoniji.

Operacija je trajala od 1. do 4. svibnja. Okupatorske srpske snage su dijelom uništene, dijelom zarobljene, a dijelom natjerane na povlačenje u Bosnu. U samoj akciji zarobljena je velika količina naoružanja.

Nakon završetka operacije dio je srpskih civila napustio Hrvatsku i prešao u Bosnu i Hercegovinu.

 

(VIDEO) Granatiranje hrvatskih gradova

U znak osvete srpsko topništvo gađalo je hrvatske gradove među kojima su bili: Zagreb, Sisak, Karlovac i Kutina. Prilikom samog napada poginulo je na desetke civila.

Po učinkovitosti i brzini provedbe, po logističkoj koordiniranosti, kao i po rasulu što ga je unijela u sve strukture pobunjeničkih vlasti, ta je akcija rezultirala jasno naznačenim novim odnosima vojne i političke moći, stavljajući pobunjeničku vlast pred alternativu brze integracije ili vojnog poraza.

Domovinski rat – animirani zemljovid

Riječ o animiranom filmu (animiranom zemljovidu) Hrvatskog povijesnog muzeja koji je izrađen za potrebe izložbe “Domovinski rat” u povodu obilježavanja 20 godina od agresije na Republiku Hrvatsku. Film zorno prikazuje zamisao velikosrpskog-zločinačkog projekta u koji su poprilično bili uključeni i domaći Srbi, ali i pozitivnu ulogu Hrvatske vojske na ratištima Bosne i Hercegovine.