Otkrivanje spomen-obilježja “Kristalne kocke vedrine” | Foto: MORH / M. Čobanović

Danas je u Okučanima održana glavna svečanost obilježavanja Vojno-redarstvene operacije Bljesak, a njoj je nazočio i predsjednik našeg područnog odbora i pomoćnik ministra obrane g. Zoran Piličić.

Svečanosti je nazočila i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno njegovim predsjednikom Goranom Jandrokovićem, izaslanstvo Vlade RH predvođeno predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te brojni drugi visoki državni, vojni i policijski dužnosnici, kao i predstavnici županija i općina, lokalne uprave i samouprave.

Središnji događaj obljetnice bilo je otkrivanje spomen-obilježja “Kristalna kocka vedrine” u spomen svim braniteljima stradalim u ovoj pobjedničkoj operaciji. Spomenik je sastavljen od 51 kocke koje simboliziraju 51 branitelja poginulog i umrlog od posljedica ranjavanja u operaciji Bljesak. Kocke su ovom prigodom bile omotane hrvatskom trobojnicom, a zastave je skinulo 26 pripadnika Hrvatske vojske i 25 pripadnika MUP-a. Kod svake kocke potom je po jedno dijete unijelo i jednu crvenu ružu.

Spomenik “Kristalna kocka vedrine” je blagoslovio Vojni ordinarij mons. Jure Bogdan koji je tom prilikom rekao: “Danas blagoslivljamo ovaj spomenik, ovaj znamen povijesti naše slobode s nadom da će biti živi govor vjere, ufanja i ljubavi s kojom su naši branitelji ugradili sebe u život naše domovine. Neka ovo bude spomenik slobode, istine i mira.”