Predsjednik PO HDZ Podsused-Vrapče Zoran Piličić je ovog vikenda, 7. i 8. srpnja 2018. u Zagrebu nazočio i aktivno sudjelovao na velikoj manifestaciji i zavičajnom susretu Hrvata porijeklom iz Bosne i Hercegovine pod motom “Vratimo nadu zavičaju”, čiji je cilj očuvanje kulturno-vjerske baštine Hrvata Bosne i Hercegovine.

U sklopu dvodnevne manifestacije, u subotu, 7. srpnja 2018. godine je u prostorijama Hrvatske matice iseljenika održano primanje i susret predstavnika zavičajnih udruga i tijela državne i lokalne vlasti s kardinalom Vinkom Puljićem i članom Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda te predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem.

Središnji dio manifestacije na kojemu je nazočilo nekoliko tisuća Hrvata porijeklom iz Bosne i Hercegovine te njihovih prijatelja i podupiratelja održao se u nedjelju, 8. srpnja 2018. godine u župnoj crkvi B.D. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici.
Svetu misu u župnoj crkvi je predslavio uzoriti kardinal Vinko Puljić, koji je u svojoj propovijedi pozvao sve Hrvate iz BiH da ne zaborave svoj zavičaj i rodno ognjište te da se na djelatan način založe za očuvanje svoje tradicije i opstojnost Hrvata u BiH.

Prigoda za borbu za političku opstojnost Hrvata su i predstojeći izbori u BiH na koje su pozvani svi oni koji imaju pravo glasa, prvo da se do 24. srpnja 2018. godine prijave za dopisno glasovanje, a zatim 7. listopada 2018. godine da izađu i na izbore te time pomognu opstanak i ostanak Hrvata u BiH.

Nakon svete mise nastavljeno je druženje uz bogat kulturno-zabavni program na kojemu su brojne zavičajne udruge i kulturno-umjetnička društva predstavila bogatu povijesnu baštinu i tradiciju Hrvata Bosne i Hercegovine.