Naša istaknuta članica Područnog odbora HDZ-a Podsused-Vrapče gđa. Ivančica Urh postala je dio peteročlanog žirija za dodjelu “European Broadband Award 2018.”. Gospođa Urh je voditeljica Službe elektroničkih komunikacija u Upravi zračnog prometa, elektroničkih komunikacija i pošte u Ministarstvu mora, prometa i veza.

Razvoj digitalnog društva već je dulje vrijeme u fokusu Europske unije i svih zemalja članica. Neke su u tome vrlo uspješne, dok ostale ubrzano hvataju priključak. Kako bi stimulirala izgradnju svjetlovodne infrastrukture i mobilnih mreža nove generacije, Europska komisija petu godinu za redom dodjeljuje “Europsku broadband nagradu” najuspješnijim projektima iz područja razvoja širokopojasnih mreža, usluga i infrastrukure u pet kategorija.

Projekte evaluira peteročlani žiri čije članove bira izravno Europska komisija iz redova istaknutih stručnjaka za područje elektroničkih komunikacija, razvoja širokopojasnih mreža i infrastrukture.

Ove godine, po prvi put jedan član žirija je iz Hrvatske, a to je upravo naša sugrađanka i kolegica gđa. Urh koja je nositelj kategorije “Smanjenje troškova izgradnje i zajedničko ulaganje u infrastrukturu budućnosti”. Ova je kategorija usmjerena na projekte koji su iskoristili sinergiju između različitih infrastruktura te dokazali uspješnu suradnju relevantnih dionika u izgradnji širokopojasne elektroničke komunikacijske infrastrukture primjenjujući mjere za smanjenje troškova izgradnje širokopojasnih mreža velikih brzina.

Ceremonija dodjele nagrada, održat će se 19. studenoga 2018. u Bruxellesu u okviru ovogodišnje konferencije Broadband Days 2018.

 

Konferencija opunomoćenika Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU Plenipotentiary Conference – PP-18)

Gospođa Urh je nedavno kao zamjenica voditelja izaslanstva u prvom tjednu konferencije predvodila Hrvatsko izaslanstvo na Konferenciji opunomoćenika Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU Plenipotentiary Conference – PP-18). Naime, radi se o krovnoj međunarodnoj organizaciji u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija i usluga, a ujedno i najstarijoj specijaliziranoj agenciji u okviru Ujedinjenih naroda, koja je utemeljena prije 153 godine, broji 193 države članice, a od 1992. godine i Republika Hrvatska je dio te velike međunarodne obitelji.

Članice Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU), okupile su se u Dubaiu, UAE, gdje se od 29. listopada do 16. studenoga 2018. godine održava zasjedanje vrhovnog tijela ITU-a – Konferencije opunomoćenika ITU-a (Plenipotentiary Conference – PP-18).

Konferencija opunomoćenika Međunarodne telekomunikacijske unije – naši hrvatski predstavnici, naša Ivančica Urh.

Konferencija opunomoćenika, koja se redovito održava svake četiri godine, mjesto je na kojem države članice ITU-a donose ključne odluke od važnosti za buduću ulogu ITU-a, njegov rad i ustrojstvo, te utvrđuju planove kojima će zacrtati i usmjeriti razvoj ICT-a na svjetskoj razini u sljedećem četverogodišnjem razdoblju.

Na konferenciji je kao jedna od najvažnijih točaka, bio je izbor čelnih osoba i glavnih tijela Međunarodne telekomunikacijske unije za sljedeće četverogodišnje razdoblje – glavnog tajnika i zamjenika glavnog tajnika te direktora ureda u sva tri sektora (Radiokomunikacijskog ureda, Ureda za telekomunikacijsku normizaciju i Ureda za telekomunikacijski razvoj) te Vijeća Međunarodne telekomunikacijske unije – tijela koje upravlja međunarodnom organizacijom u razdoblju između dviju konferencija opunomoćenika, ukupno njih 48 iz pet svjetskih regija.

Važno je istaknuti da je, po prvi put u 153 godine dugoj povijesti Međunarodne telekomunikacijske unije, na visoku rukovodeću poziciju izabrana žena, gđa. Doreen Bogdan Martin, USA, koja je preuzela rukovođenje Uredom za telekomunikacijski razvoj.

Konferencija opunomoćenika Međunarodne telekomunikacijske unije – dipl. ing. el. gđa. Ivančica Urh