U Gundulićevoj ulici 21a – središnjici Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreba, u četvrtak, 7. veljače 2019. godine s početkom u 19:00 sati u organizaciji Gradskog odbora Mladeži HDZ-a Grada Zagreba na čelu s Maksimilijanom Šimrakom odigrana je šahovska simultanka s međunarodnim majstorom Zdenkom Jušićem.

Šahovskoj simultanci su između ostalih nazočili predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba i zagrebačkog HDZ-a dr.sc. Andrija Mikulić, tajnik Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreba i zastupnik u Hrvatskom saboru Ivan Ćelić, pomoćnik ministra obrane RH g. Zoran Piličić, predsjednica Akademske Zajednice “Ante Starčević” HDZ-a Grada Zagreba dr.sc. Dubravka Brezak Stamać i predsjednik Mladeži HDZ-a g. Ivan Vidiš.

Nakon pozdravnih riječi i obraćanja prisutnima šahovsku simultanku otvorio je predsjednik zagrebačkog HDZ-a dr.sc. Andrija Mikulić.

U simultanoj izvedbi s ukupno 20 protivnica i protivnika različite dobi igra je potrajala skoro dva sata, a u odmjeravanju snaga s protivnicima međunarodni majstor Zdenko Jušić je u ležernoj atmosferi potpisao tri poraza, jedan borbeni neriješeni rezultat te 16 pobjeda.

Pobjednici su predsjednik Temeljnog ogranka HDZ-a Mlinovi g. Marko Erdeljac, kadetski prvak Zagreba u šahu do 15 godina Ivan Maravić i predsjednik Mladeži Gradske organizacije Grada Zagreba g. Maksimilijan Šimrak.
U dvoboju s g. Jušićem remizirao je Renato Ognjan, bivši predsjednik Časnog suda HDZ-a, predsjednik Odbora umirovljenika HDZ-a Grada Zagreba te član stručne skupine za izradu Zakona o Hrvatskim braniteljima.
“Remizirao je čovjek kojega sam prvi puta pobjedio kada sam imao 10 godina i od kada kreće moj put….”, rekao je g. Jušić.

Među igračima simultanke bio je predsjednik Mladeži HDZ-a g. Ivan Vidiš koji je nakon dostojanstvenog poraza od majstora Jušića izjavio: “Užitak je bio igrati sa legendom hrvatskog šaha Zdenkom Jušićem. Čestitam Mladeži HDZ-a Podsused-Vrapče na velikoj pomoći u organizaciji ovog turnira koji je pokazao da i u Mladeži imamo talentiranih šahista. Posebno su se istaknuli kolege Maksimilijan Šimrak, Marko Erdeljac i Ivan Maravić koji su uspjeli i pobijediti gospodina Jušića. Nadam se da će ovaj turnir imati reprizu, jer je interes za sudjelovanje u ovoj plemenitoj igri danas bio zaista velik.”

Od pobjednika je pod posebnim dojmom bio predsjednik Temeljnog ogranka HDZ-a Mlinovi g. Marko Erdeljac. “Hvala našoj mladeži na organizaciji i pozivu. Sama podrška predsjednika Gradske skupštine i predsjednika GO HDZ-a Zagreb gospodina Mikulića, članova predsjedništva GO HDZ-a Zagreb, predsjednice Akademske zajednice GO HDZ-a Zagreb gospođe Brezak Stamać, saborskog zastupnika i tajnika GO HDZ-a Zagreb gospodina Ćelića, pomoćnika ministra obrane gospodina Piličića te velik odaziv članstva dovoljno govori o kvaliteti i važnosti ovog događaja.
Igrati protiv međunarodnog šahovskog majstora gospodina Jušića je velika čast i privilegij. U ovoj simultanki gospodin Jušić je igrao paralelno protiv čak 20 protivnika što je pak dokaz njegovog šahovskog znanja i umijeća te svakako važan čimbenik u ishodu naše partije.” rekao je predsjednik TO HDZ-a Mlinovi.

Za kraj je s nama svoje dojmove podijelio i čovjek bez kojeg ovaj događaj ne bi mogao biti organiziran, međunarodni majstor Zdenko Jušić.

Međunarodni šahovski majstor Zdenko Jušić...

“Ena Plepelić, nova potpredsjednica Mladeži GO Grada Zagreba i Josip Maranić v.d. predsjednika Mladeži PO Podsused-Vrapče po dogovoru s gospodom Maksom Šimrakom, Ivanom Vidišem i gospođom Dubravkom Brezak Stamać fino su započeli ovu šahovsku priču.
Drago mi je da je cijeli vrh HDZ-a GO Grada Zagreba na čelu s g. Mikulićem odmah podržao inicijativu, a izbor lokacije događaja nije mogao biti bolji za naše članove, prijatelje i one koji vole šah ili ugodno druženje u back stageu… Zahvaljujem na dolasku i podršci gospodi Andriji Mikuliću, Zoranu Piličiću, Mariju Županu, Ivanu Ćeliću, Tomislavu Sokolu, ali i svima drugima.
Od ukupno 20 igrača trojici je uspjelo natjerati me da zadnji pogriješim. Borbeni i jedini remi u dalekoj završnici s prijateljem i kolegom Renatom Ognjanom u partiji u kojoj je sve od početka do kraja bilo izjednačeno…
Neka ovo bude početak malog projektića “šah u škole” na razini Grada Zagreba i najava za šahovski događaj godine – dolazak svjetskog TOP-a 12 u naš glavni grad u lipnju 2019. godine.
Jučer je bilo lijepo biti dio jedne fine priče koja će se, nadam se, i dalje razvijati u ovom pozitivnom smjeru, jer je dobra za djecu, mladež i sve koji istinski vole šah. Želju za tim smo svi pokazali uručenjem prigodnih medalja najmlađima, ali ne i najslabijim sudionicima šahovske simultanke.”, istaknuo je g. Jušić.