U organizaciji Mladeži HDZ-a Podsused-Vrapče, u petak, 22. ožujka 2019. godine s početkom u 18:00 sati u prostorijama zagrebačkog HDZ-a u Gundulićevoj ulici 21a održana je tribina “Život s Downovim sindromom u šarenim čarapama” povodom Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom.

Predavanje je održala diplomirana psihologinja Helena Melovnik Zrinjski, predsjednica udruge Trisomija 21.

Psihologinja Zrinjski podjelila je vlastita iskustva te je nastojala prisutnima u kratkom vremenu barem malo približiti život, poteškoće i radosti osoba s Downovim sindromom i njihovih najbližih te kako se nositi s nepredviđenim životnim situacijama.

“Značajka civilnog zdravog zapadnog društva je pobrinuti se da uspiju u svim svojim sferama. Socijalni modeli ističu da problemi proizlaze iz ograničenja koje im nameće društvo. Zakoni poput socijalnih prava tako uvijek moraju biti regulirani.
Danas nam je ova divna mladež dala do znanja kako se inkluzija pokazala kao vrlo bitan, ali i ostvariv čimbenik kvalitetnog društva.
Osim u Down sindrom centru u Puli, u RH nema referentnog centra za pružanje psiho-socijalne pomoći obiteljima osoba s teškoćama, a sve što se dešava jest eventualno preko udruga, a to je oskudno i nedovoljno. Stoga, apeliram da se u Zagrebu napravi isti po uzoru na Centar u Puli. Omogućimo obiteljima socijalni rast, jer mi imamo sluha za to!”
poručila je za kraj psihologinja Zrinjski.