U Zagrebu je u petak, 22. ožujka 2019. u Dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta predstavljena “Kronika kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa Vrhbosanske nadbiskupije” koju su, ukoričenu u tri knjige, priredili Bojan Ivešić i Franjo Marić.

Zoran Piličić i kardinal Vinko Puljić
Kardinal Vinko Puljić i Zoran Piličić

Predstavljanju Kronike je nazočio naš predsjednik Odbora HDZ-a Gradske četvrti Podsused-Vrapče Zoran Piličić.

“Kronika kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa Vrhbosanske nadbiskupije” kronološki prati svakodnevicu kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog tj. 25 godina njegove biskupske službe, od imenovanja 1991. pastirom Vrhbosanske nadbiskupije do 2016. godine.

Ova Kronika je specifična, jer govori o posebnom vremenu koje će se trebati pručavati, vremenu koje je ostavilo duboke tragove u zemlji BiH, ali i pokazalo hrabrost onih koji su i u ta teška vremena vjerovali, nadali se i svjedočili ljubav. To je upravo bio kardinal Vinko Puljić, naglasio je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, dodajući da će, kako vrijeme bude prolazilo, ova knjiga imati sve veću važnost.

Poput dokumentarnoga filma ili verbaliziranih fotografija knjiga svakodnevno i u stopu prati osobe i događaje, istaknuo je mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH. Ovi svesci zaista jesu kronika, koja prati sarajevskoga nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, ali ju nije pisao on, nego upravo njegovi brojni suradnici, najčešće njegovi tajnici.

Kronika kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa Vrhbosanske nadbiskupije
Djelo kronološki prati svakodnevicu kardinala Vinka Puljića tj. 25 godina njegove biskupske službe

Ovo je informativni mozaik, složen od likova i elemenata, koje glavni protagonist vrlo često nije mogao birati. Stoga vrijednost ovakvih djela treba prosuđivati prvenstveno po istinitosti podataka i dosljednosti izvještaja, napomenuo je biskup Vukšić.

A kad se radi o kardinalu Puljiću, biskup Vukšić smatra da ne manjka zanimljivih akcija, putovanja, susreta i osoba s područja Crkve i politike, kulture i gospodarstva, školstva i odgoja, dušobrižništva i duhovnosti, lokalnog i dalekog, balkanskog i svjetskog, ratnog i mirnodopskog, dijaloga i suradnje.

Ovo je, prije svega i najkraće rečeno, kronika o katoličkom pastiru duša, kojemu je Providnost pripustila brojne i teške kušnje, boli i utjehe, suze i brige, ali i mnoge milosti i blagoslove. Odnosno, on susreće i putuje, govori i predlaže, ima otvorena vrata, da propovijeda i svjedoči kršćansku nadu. To mu je istovremeno i poslanje, i čast, i služba i križ, ističe biskup Vukšić.

Tri osnovne teološke krijeposti: Vjera, Nada i Ljubav – naslovi su triju svezaka Kronike. One su nit vodilja poslanja kardinala Puljića, koje se očituju i u njegovim riječima na predstavljanju Kronike da je Gospa obilježila njegov život. “O Marijo, blago Tebi jer si povjerovala – iz te vjere izvire nada i snaga ljubavi.”

Izvori: www.ktabkbih.net / FB: Zoran Piličić