Tribina “Nacionalna sigurnost, modernizacija HV-a i vrijednosti Domovinskog rata” s glavnim gostima potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane RH Damirom Krstičevićem i predsjednikom Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak” generalom Miljenkom Filipovićem održana je jučer, 17. travnja 2019. godine u Društvenom domu Sv. Klara.

sv_klara_krsticevic
Tribina: “Nacionalna sigurnost, modernizacija HV-a i vrijednosti Domovinskog rata”

Domaćin i organizator tribine bio je HDZ Sv. Klara, a na njoj su nazočili: posebni savjetnik ministra obrane general Božo Kožul, pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a, naš kandidat na listi za izbore za Europski parlament general Stjepan Adanić, saborska zastupnica dr. sc. Irena Petrijevčanin Vuksanović, predsjednik Odbora GČ HDZ-a Podsused-Vrapče i pomoćnik ministra obrane RH Zoran Piličić, domaćini predsjednik Odbora GČ HDZ-a Novi Zagreb zapad Dražen Hrkač i predsjednik Temeljnog ogranka HDZ-a Sveta Klara Davor Ormuž, glasnogovornik HDZ-a Zoltan Kabok, državni tajnik prim. Plazonić, pukovnik Jure Sertić i mnogi drugi.
Iz Odbora GČ HDZ-a Podsused-Vrapče uz predsjednika Zorana Piličića bili su još Davor Čuljak, Marija Dugandžić, Dražen Mršić, Ivan Rupčić i drugi.

Na početku tribine u svom kratkom izlaganju general Miljenko Filipović je istaknuo kako je od završetka Domovinskog rata i odlaska predsjednika Tuđmana i ministra obrane Šuška upravo Vlada Andreja Plenkovića napravila najviše za Hrvatsku vojsku i policiju te hrvatske branitelje kroz brojne mjere materijalne i moralne prirode poput povećanja proračuna za branitelje, hrvatsku vojsku i policiju, a time i vraćanje dostojanstva spomenutim skupinama te digniteta Domovinskom ratu.
“Mjere koje je pokrenula Vlada RH su jamac sigurnosti i opstojnosti hrvatskog naroda i hrvatske države na ovim prostorima, one su jamac da naša djeca neće više ići u rat, jer da smo 1991. imali te neke stvari koje mjere ove Vlade pokreću do rata nikada ne bi ni došlo. Neke prijašnje Vlade RH su kriminalizirale Domovinski rat, narušavale dostojanstvo hrvatskih branitelja, urušavale vrednote, dok ova Vlada sve spomenuto vraća, i dostojanstvo hrvatskih branitelja i dignitet Domovinskog rata. “, zaključio je general Filipović.

general Miljenko Filipović
General Hrvatske vojske Miljenko Filipović

Ministar Krstičević se prvo zahvalio svima prisutnima na dolasku i odvojenom vremenu, istaknuvši da upravo takve stvari poput predanosti i odanosti i odlikuju ovu stranku i njene članove. Napomenuo je da nikada ne zaboravimo da je upravo HDZ uveo višestranačje te se prisjetio prvog hrvatskog predsjednika pod čijim je vodstvom obranjena Hrvatska na koju je izvršena brutalna velikosrpska agresija, a to podrazumijeva ogromnu žrtvu od 15 000 poginulih, 60 000 ranjenih, 37 milijardi dolara ratne štete, te kasnije kroz obnovu uloženih preko 20 milijardi kuna.

“Zahvaljujući potpori Vlade RH Andreja Plenkovića i znanju nas u Ministarstvu obrane RH vraćene su vrijednosti Domovinskog rata, vraćeno je dostojanstvo i sjaj hrvatskom vojniku, sjaj kakav je bio u Domovinskom ratu. Vojarne su dobile nazive po ljudima i postrojbama iz Domovinskog rata zbog zasluga za hrvatsku slobodu.
Pomoću organiziranja okruglih stolova u fokus se vraćaju imena poput generala Janka Bobetka – oca Hrvatske vojske, ime bivšeg ministra obrane Gojka Šuška, zatim ime prvog hrvatskog predsjednika Dr. Franje Tuđmana. Snimaju se filmovi o herojima Domovinskog rata i samom Domovinskom ratu, a sve u svrhu obrazovanja, prenošenja iskustava i slavne prošlosti mladima, našim kadetima.
Cilj ove Vlade je vraćanje Hrvatske vojske narodu, a na tome konstantno radimo. Vraćena je vojska u Sinj, Vukovar, Ploče, Varaždin, time su otvorena nova radna mjesta, dobili smo nove sposobnosti, a nastavljamo i dalje u tom smjeru.”, istaknuo je ministar Krstičević na početku svog izlaganja.

Pomoćnik ministra obrane RH i predsjednik Odbora GČ HDZ-a Podsused-Vrapče g. Zoran Piličić i vijećnica VMO Gajnice gđa. Marija Dugandžić

Osvrnuvši se na stanje u Hrvatskoj vojsci ministar Krstičević je rekao: “Našim vojnicima dali smo sigurnost, sada imaju dva ugovora, jedan je na dvije godine, a ako vojnik vidi da je vojni poziv za njega, drugi ugovor je do 45. godine.
Imamo povećani interes mladih za Hrvatsku vojsku, za dragovoljno vojno osposobljavanje. Sada, zahvaljujući ovoj Vladi imamo tri uputa godišnje na dragovoljno vojno osposobljavanje, a dragovoljnim ročnicima povećali smo i naknadu. Ustrojili smo i pričuvu koja je bila poništena. Ustrojili smo 6 pričuvnih postrojbi i to u gradovima: Zagrebu, Osijeku, Karlovcu, Puli, Splitu i Dubrovniku. Moderniziramo vojsku, obnavljamo helikoptere, testiramo novi brod, a tu su i novi studijski programi na Hrvatskom vojnom učilištu za koje je sve veći interes mladih ljudi.
Uhvatili smo se u koštac s nabavom aviona, Vlada je odlučna da ih nabavimo, sve opcije razmatramo…”, istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević.

Okrenuvši se bližoj budućnosti ministar Krstičević je napomenuo da Hrvatska vojska i Ministarstvo obrane uz potporu Vlade RH rade na tri moderna zapovjedništva kako bi vojska bila još jača. Naime, rade se Središte za borbenog vođu, Središte za besposadne sustave i Središte za kibernetički prostor.
Ministar je naglasio da se želi i mora krenuti u transfrmaciju Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” u Sveučilište za obranu i sigurnost kako bismo mi osposobljavali naše časnike, a ne netko drugi.

Luka balvan
Dr. sc. Luka Balvan

“Sada nam dolaze izbori, imamo najbolju listu. Treba nam jaka Hrvatska u jakoj Europi. Cilj je da tamo dobijemo jake ljude, sa znanjima i sposobnostima kako bi nas mogli na pravi način zastupati u Europskom parlamentu, da znaju naći način kako s partnerima i s prijateljima rješavati probleme”, zaključio je ministar obrane RH Damir Krstičević.

Uslijedila su pitanja prisutnih glavnim gostima, nakon čega su general Filipović i ministar Krstičević novim članovima uručili iskaznice, a zatim su se svi na poziv predsjednika Udruge hrvatskih branitelja Sv. Klare Deana Radočaja uputili posjetiti novi prostor Udruge.

Ovako poseban događaj postao je još posebniji zahvaljujući moderatoru tribine g. Andreju Rori i dr. sc. Luki Balvanu koji su svaki na svoj način dodatno obilježili ovaj događaj.