Kandidati Plave skupine Hrvatske demokratske zajednice na izborima za Europski parlament posjetili su u srijedu, 9. svibnja 2019. godine Gradsku četvrt Podsused-Vrapče. Plavu skupinu čine kandidatkinje Dubravka Šuica, Nikolina Brnjac i Željana Zovko te kandidati Goran Pauk, Tomislav Sokol i Domagoj Maroević.

Plava Skupina - Podsused
HDZ-ova Plava skupina u Podsusedu – EU izbori 2019.

Kandidate su na Podsusedskom trgu dočekale članice i članovi OGČ HDZ-a Podsused-Vrapče te simpatizeri na čelu s predsjednikom g. Zoranom Piličićem.

Posjet je započeo druženjem članova, simpatizera i građana s kandidatima Plave skupine prilikom kojeg je potpredsjednik OGČ HDZ-a Podsused-Vrapče g. Aljoša Bosnar uputio nekoliko riječi dobrodošlice kandidatima ne zaboravivši spomenuti stari grad Susedgrad koji vapi za obnovom, a nastanjen je još u rimsko doba. Stari grad Susedgrad je u srednjem vijeku utvrđen, od 16. st. postao je poznat po njegovu vlasniku susedgradsko-stubičkom vlastelinu Franji Tahyju koji je bio jedan od glavnih povoda za Seljačku bunu.
Gospodin Bosnar je Plavoj skupini istaknuo goruće probleme Gradske četvrti Podsused-Vrapče, a oni su drugo najveće klizište u Europi – klizište Kostanjek i bivša tvornica cementa u Podsusedu, a sve u svrhu zajedničkog angažmana lokalne vlasti, ministarstava i naših budućih zastupnika u Europskom parlamentu kako bi se uz pomoć EU fondova ti gorući problemi riješili, a stari grad Susedgrad rekonstruirao i obnovio.

dr. sc. Tomislav Sokol
dr. sc. Tomislav Sokol – EU izbori 2019. Podsused

“Ono što je jako bitno jest da Europska unija funkcionira po principu sedmogodišnjeg proračuna i svi prioriteti financijski vezani za fondove se određuju na to razdoblje. Mi ćemo iduće godine i to baš kada će Hrvatska predsjedati Europskom unijom pregovarati o idućem sedmogodišnjem proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Tada će se određivati prioriteti i programiranje i tada ćemo se mi boriti da sredstva za kohezijsku politiku Europskih fondova namijenjena slabije razvijenim zemljama Europske unije ostanu na visokoj razini što se Hrvatske tiče kako bismo upravo ovakve projekte mogli financirati.”, u razgovoru nam je rekao kandidat Tomislav Sokol.

VIDEO: Kandidati Goran Pauk i Dubravka Šuica

Kandidati Plave skupine obišli su klizište Kostanjek te bivšu tvornicu cementa u Podsusedu.

“Nažalost, za vrijeme Vlade RH kojoj je SDP bio na čelu programiranje je moglo biti bolje napravljeno kada su se određivali prioriteti, ali meni je jako drago da ćemo vjerojatno imati kvalitetne HDZ-ove zastupnike u Europskom parlamentu, da ćemo odlično surađivati s Vladom RH i da ćemo zajednički moći i ove izuzetno bitne projekte za svakodnevni život građana u Podsused-Vrapču staviti u idući operativni program koji će se onda moći financirati. Naravno, zato je jako bitno da nas zastupaju ljudi koji znaju, koji poznaju europske institucije i njihov način funkcioniranja te ljude koji će znati surađivati s Vladom da kroz Europski parlament i Vijeće EU možemo zajednički lobirati da se određene stvari stave na listu prioriteta i na kraju financiraju.”, zaključio je g. Sokol.

Zoran Piličić i dubravka Šuica u Podsusedu - EU izbori 2019.
Predsjednik Odbora HDZ-a GČ Podsused-Vrapče g. Zoran Piličić i naša kandidatkinja gđa. Dubravka Šuica

Ključne stvari o projektima i europskim fondovima rekla nam je naša eurozastupnica i kandidatkinja za još jedan mandat u Europskom parlamentu gđa. Dubravka Šuica:
“Ništa se ne može realizirati ako nemate gotov projekt. Projekt je potrebno pripremiti da bi se fondovi mogli koristiti. Što se dogodilo ovih dana?! Dakle, petsto vrtića u Hrvatskoj se financira direktno bespovratnim novcem. Međutim, u Gradu Zagrebu vrtići se ne mogu financirati, jer Grad Zagreb nije pripremio nijedan projekt.”

Zvučni zapis: Kandidatkinja Dubravka Šuica

Cijelu izjavu gospođe Šuice o projektima, “omotnici”, ulozi lokalne vlasti u pripremi projekata, EU fondovima poslušajte u dvominutnoj audio snimci:

Gospođa Dubravka Šuica o EU fondovima i projektima

Posjet naših kandidata nastavljen je paljenjem svijeća kod spomen-obilježja postavljenog u znak sjećanja na pripadnike 1. samostalne satnije Podsused – prve dragovoljačke postrojbe iz Domovinskog rata, nakon čega se Plava skupina u pratnji domaćina uputila u obilazak klizišta Kostanjek i bivše tvornice cementa u Podsusedu.