Ivančica Urh
Ivančica Urh – Svjetska radiokomunikacijska konferencija Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU)

Članice Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU), krovne međunarodne organizacije u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija i usluga, a ujedno i najstarije specijalizirane agencije u okviru Ujedinjenih naroda okupile su se u Međunarodnom kongresnom centru u Sharm El-Sheikhu, Arapska Republika Egipat, gdje se od 28. listopada do 22. studenoga 2019. godine održava Svjetska radiokomunikacijska konferencija (WRC-19).

Konferencija se redovito održava svake četiri godine i mjesto je na kojem države članice ITU-a donose ključne odluke u vezi s korištenjem radiofrekvencijskog spektra.

Ivančica Urh
Ivančica Urh – Svjetska radiokomunikacijska konferencija Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU)

U radu Konferencije WRC-19, kroz četiri tjedna, sudjeluje više od 6000 izaslanika iz 193 države članice ITU-a.
Izaslanstvo Republike Hrvatske u prvom tjednu konferencije, kao zamjenica voditelja izaslanstva vodila je Ivančica Urh, dipl.ing.el., voditejica Službe elektroničkih komunikacija u Upravi zračnog prometa, elektroničkih komunikacija i pošte, MMPI.
Inače, gospođa Urh je istaknuta članica TO Vrapče-centar i OGČ HDZ-a Podsused-Vrapče.

O važnosti Konferencije svjedoči i činjenica da ju je otvorio predsjednik Egipta, g. Abdel Fattah Al-Sisi, a video-linkom delegatima se obratio i Glavni tajnik Ujedinjenih naroda g. António Guterres. Radom konferencije predsjeda Dr. Amr Badawi Majed (Egipat).

Abdel Fattah Al-Sisi
Predsjednik Egipta g. Abdel Fattah Al-Sisi – Svjetska radiokomunikacijska konferencija Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU)

Veći dio točaka dnevnog reda WRC-a odnosi se na mogućnosti novih dodjela radiofrekvencijskog spektra radi uvođenja novih ili razvoja postojećih radijskih službi i usluga, određivanje uvjeta dijeljenja pojedinih frekvencijskih pojasa i postupke u vezi s usklađivanjem radijskih frekvencija.
U mnogim slučajevima to je potrebno učiniti na međunarodnoj razini kako bi se postigla potrebna usklađenost uporabe radijskih frekvencija zbog međunarodne prirode samih usluga kao što su na primjer zrakoplovna, pomorska ili satelitske službe. Isto tako mnoge točke dnevnog reda Svjetske radiokomunikacijske konferencije utvrđuju tehničke parametre i uvjete za dijeljeni pristup radiofrekvencijskom spektru i nesmetan rad radijskih uređaja.
Završni dokument WRC-a obvezujući je za sve članice ITU-a.

WRC-19
Svjetska radiokomunikacijska konferencija Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU)
Tagged on: