Deprecated: Invalid characters passed for attempted conversion, these have been ignored in /home/hdzpvcom/public_html/wp-content/themes/spacious-pro/inc/functions.php on line 391
HDZ Sigurna Hrvatska
https://sigurnahrvatska.hr/

Programska deklaracija Mladeži Hrvatske demokratske zajednice

Konvencija Mladeži Hrvatske Demokratske Zajednice, svjesna trenutka u kojem se nalazi Republika Hrvatska i svi njezini građani, a imajući u vidu sve teškoće današnjega vremena, svjesna potencijala koji se nalazi u njenim rukama te svjesna činjenice da ono što činimo danas u mnogome određuje sudbine sljedećih generacija koje dolaze iza nas, i naše odgovornosti u tome, a sve s ciljem da na najbolji mogući način pomogne ekonomski, kulturni i politički razvoj voljene nam Hrvatske, donosi sljedeću

 

Programsku deklaraciju

Mladeži Hrvatske Demokratske Zajednice

 

 

Vremena u kojem živimo su teška i izazovna, a budućnost koja je pred nama nosi mnogo nepoznanica. Stoga, Mladež HDZ-a mora preuzeti odgovornost i aktivnije se uključiti u društveni i politički život, kao što su se njeni osnivači, pod vodstvom prvog predsjednika Republike Hrvatske i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana, uključili u ostvarenje zajedničkih ideala u slobodnoj, samostalnoj, demokratskoj i suverenoj Hrvatskoj.

 

Izazovi koji su pred nama su zahtjevni, ali neka nam žrtva palih za Domovinu bude misao vodilja u našem političkom i društvenom djelovanju u kojem ćemo i dalje zastupati ideje i vrijednosti koje su temeljene na kršćanskom odgoju, socijalnom moralu i domoljublju.

 

Uskoro postajemo punopravna članica Europske unije. Naša je dužnost da pomognemo što brži izlazak iz gospodarske, moralne i duhovne krize koja pogađa Hrvatsku pa tako i EU, pritom pozicionirajući Hrvatsku kao bitan i ravnopravan faktor euroatlanskih integracija. U ovim vremenima moderne globalizacije moramo raditi na očuvanju hrvatskog identiteta, tradicije, kulture i jezika te njihovom promicanju u okviru europske i međunarodne zajednice.

 

Stoga smatramo da su temelji budućeg djelovanja MHDZ-a sadržani u sljedećim točkama:

 

1. SUSTAV VRIJEDNOSTI – koji je temeljen na radu, sposobnosti, suradnji i poštenju kao osnovnim kriterijima vrednovanja svakog pojedinca. Smatramo da je u Hrvatskoj potrebno jače promicanje istinskih demokršćanskih vrijednosti koje služe na izgradnju svakog čovjeka pa tako i društva u cjelini. Te vrijednosti trebaju biti okosnica za budući razvoj Hrvatske i njezino vanjskopolitičko pozicioniranje.

2. OBRAZOVANJE – je ključ uspjeha svakog društva. Samo obrazovanje može dovesti Hrvatsku uz bok najrazvijenim zemljama te omogućiti razvoj i povećanje konkurentnosti. Važno je za naglasiti da obrazovanje treba biti pravo koje je dostupno svima, a ne privilegija, pritom imajući u vidu da se izvrsnost posebno vrednuje i nagrađuje. Smatramo da je nužno raditi na širem povećanju informatičke pismenosti i učenju stranih jezika kako bi hrvatski građani stekli temelje za rad u domaćem i inozemnom okruženju. Obrazovanje je danas jedini istinski kapital koji traje cijeli život, te stoga treba biti jedan od ključnih nacionalnih prioriteta.

3. ZAPOŠLJAVANJE – je danas jedno od ključnih tema koji se odnosi na mlade ljude u Hrvatskoj. Rad je ključ razvoja za svaku osobu, on je oplemenjuje i čini sposobnom da aktivno sudjeluje u izgradnji društva, zajednice i obitelji. Smatramo da je nužno da se mladim ljudima stvore preduvjeti za samozapošljavanje kroz intenzivniji razvoj poduzetničkih inkubatora i centara u gradovima diljem Hrvatske, u okviru sveučilišta i veleučilišta. Potrebno je osigurati dodatne olakšice za mlade poduzetnike kako bi svoje ideje i kreativnost kroz vlastiti rad unijeli u hrvatsko gospodarstvo i time pokrenuli nužne promjene u društvu.

4. OBITELJI – su okosnica za razvoj i opstanak hrvatskoga naroda. Činjenica je da već dugi niz godina naše društvo ima problema sa demografskom slikom i da negativni prirodni prirast svako godine osiromašuje naše društvo. Zaštita majke i djeteta moraju biti nacionalni prioritet, te osiguravanje pristojnih uvjeta za život mladim obiteljima mora biti pitanje društvenog konsenzusa. Obitelj je temelj za razvoj svakog pojedinca pa tako i društva u cjelini, a mlade obitelji predstavljaju zalog za očuvanje i razvoj hrvatskog nacionalnog identiteta, kulture, jezika i tradicije u godinama koje slijede.

5. MEĐUNARODNA SURADNJA I VANJSKOPOLITIČKO POZICIONIRANJE – osiguravaju Hrvatskoj političku, gospodarsku i društvenu stabilnost. Zalagati ćemo se za Hrvatsku koja će kao ravnopravna članica Europske unije biti faktor mira i stabilnosti u našem dijelu Europe. Osigurat ćemo da Hrvatska putem naših članova bude zastupljena u svim ključnim europskim i međunarodnim institucijama kako bi Hrvatskoj u budućnosti osigurali ravnopravni utjecaj na međunarodnoj političkoj sceni. Smatramo da je od iznimne važnosti povezivanje sa srodnim organizacijama s ciljem stvaranja sinergije zajedničkih političkih programa. Uložiti ćemo sve napore kako bismo očuvali temeljne elemente hrvatskog nacionalnog identiteta, kulture, tradicije i jezika u okviru modernih političkih procesa i integracija.

 

Mladež Hrvatske Demokratske Zajednice obvezuje se da će ulagati trajne napore u provedbu svega navedenog s cljem da se Hrvatska i dalje razvija kao moderna, demokratska i europska država u skladu s našom nacionalnom i kulturnom baštinom.

 

„Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što!“
dr. Franjo Tuđman

 

Zagreb, 28. listopada 2012. godine.

www.mhdz.hr